Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Veronica Maggio

Zweden is meer dan alleen langbenige blondines. Uiteraard. Nochtans beweren kwatongen dat mijn openlijk gedweep met het prachtland op zuiver oppervlakkige motieven gestoeld is. En ja, de stralende Scandinavische goudlokkige godinnetjes spelen hun rol. Een hoofdrol. Maar de trots van de noordelijke toplanden biedt zoveel meer dan enkel blonde bovenaardse babes.

Muziek bijvoorbeeld. Wat leent er zich beter om al de Zweden-sceptici te overtuigen? Ikea, zegt u? De hele resem Zweedse topartiesten die hier de komende maanden de revue zullen passeren, doen het hele gordijnenassortissement van de meubelgigant verbleken. Van commerciële dance tot klassieke schlagers, de diversiteit is verbluffend en kwalitatief hoogstaand. Niets zelf in elkaar timmeren, maar lekker achteruit leunen en genieten.

Veronica Maggio, het uiterst getalenteerde liefdeskind van een Zweedse moeder en een Italiaanse vader, staat bovenaan onze Zweedse jukebox genoteerd. Noordelijke melancholie en zuiderse passie gebracht met een uiterst aantrekkelijk stemmetje, geen wonder dat Veronica hot is in Zweden. Dankzij haar eerste album ‘Vatten & Bröd’ (Water & Brood) werd ze Årets nykomling (Nieuwkomer van het jaar) op Grammisgalan (Zweedse Grammy’s) in 2007. Veronica scoort ook in Noorwegen, onder meer met mijn persoonlijke favoriet ‘Måndagsbarn’ (Maandagskind), dat op haar tweede album ‘Och vinnaren är…’ (En de winnaar is) pronkt.

Een andere persoonlijke favoriet is ‘Nöjd?’ (Tevreden?), waar ze drie minuten lang elke man op een lekker speelse manier als onvoldoende bestempelt. Ook ‘Dumpa mig’ (Dump me) en ‘Stopp’ (rarara…Stop) hebben dat frivole, afwijzende ondertoontje en doen wat denken aan Pixie Lott, La Roux en zelfs Lily Allen. Dartele Veronica waagt zich zelfs aan een cover van ‘Self Esteem’ van Offspring en maakte met ‘Drifting’ ook een eigen Engelstalig nummer. Eerlijk gezegd, ik hoor ze liever in haar moedertaal. Italiaans bloed dat Engels zingt, het blijft genetisch moeilijk.

Met haar leuke snoetje en aansprekend imago is Veronica ook gewild goed in de commerciële wereld. Voor de kledijketen MQ speelde ze alvast mee in enkele reclamefilmpjes. ‘Let the Sunshine in’ zingt ze er zorgeloos. Bij mij is het alvast gelukt, Veronica. Ja, ja, ja zing ik volmondig als kleine macho met grote Maggio mee. Geen stille bewondering, maar openlijke passie. Veronica verwarmt de onderkoelde Zweden.