Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Open strijd bij de dames in Parijs

Anders dan bij de mannen, is er geen uitgesproken favoriete op het damesenkeltoernooi van Roland Garros. Niemand heeft de voorbije weken of maanden bewezen beter te zijn dan de rest. Bij gebrek aan een Justine Hénin op de hoofdstedelijke klei, kondigt zich een open strijd aan. Deze acht dames zijn volgens ons de grootste kanshebbers om binnen twee weken met de Coupe Suzanne Lenglen te pronken in Parijs.

Als we er dan toch één topfavoriete moeten uitkiezen, is het Dinara Safina wel. Het nummer een van de wereld bewees in Rome en Madrid, waar ze telkens won, dat gravel wel haar ding is. Na twee verloren grandslamfinales (Melbourne én Parijs) is het misschien wel derde keer, goede keer voor het zusje van Marat.

De winnares van vorig jaar, Ana Ivanovic (WTA 8), heeft een mindere eerste seizoenshelft achter de rug. De Servische schone bleek in 2009 beter op de catwalk dan op het tennisveld, een fenomeen dat wel vaker toeslaat bij nieuwe vrouwelijke toppers. Misschien brengt Parijs wel verandering.

Net als Ivanovic, heeft ook Serena Williams (WTA 2) één maal Roland Garros op haar naam geschreven. Die titel dateert wel al van 2002 en bovendien wist de Amerikaanse dit seizoen nog geen enkele gravelpartij te winnen. Met Melbourne 2009 op het palmares, wil ze echter de (onmogelijke) droom van de Grand Slam najagen.

Zus Venus (WTA 3) verraste in Rome door er pas in de halve finale te verliezen van Safina. Overigens won ze het toernooi van Acapulco. Genoeg gravelbagage dus om zich in de titeldebatten te mengen, al haalde ze de voorbije twee jaar slechts de derde ronde in Parijs.

Jelena Jankovic (WTA 5) wil ongetwijfeld, na twee opeenvolgende halve finales, eens de eindstrijd bereiken in Parijs. Dan moet de taaie Servische wel beter doen dan op het gravel van Rome, Madrid en Stuttgart, waar de kwartfinale telkens het eindstation werd.

Voormalig finaliste, Svetlana Kuznetsova (WTA 7), kende een degelijk gravelseizoen tot nu toe. De Russische haalde de finale in Stuttgart en Rome, wat haar sowieso tot een kanshebster in Parijs maakt. Bovendien staat ze er quasi altijd op de grote afspraken.

De nieuwe ster aan het ornament luistert naar de naam Caroline Wozniacki (WTA 10). De Deense deerne haalde verrassend de finale in Madrid. De vraag is of ze al genoeg (grandslam)ervaring heeft om dit jaar het slotweekend te halen.

En ja hoor, we konden er niet omheen: Maria Sharapova (WTA 126) is back. Ook al ontbeert de ranke Russische matchritme, met haar vechtlust kan ze iedereen aan het wankelen brengen. Overigens hebben we het gekreun van de Siberische sirene zo gemist, dat mooie Maria ons gerust twee weken mag vermaken.

Het wordt dus vermoedelijk weer uitkijken naar de zusjes Williams om roet in het oostblok-eten te gooien. Al voert een nieuw Scandinavisch sterretje de ruime groep outsiders (Dementieva, Bondarenko, Mauresmo,...) aan. Vanaf zondag gaan we op zoek naar de opvolgster van Ana Ivanovic.