Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Regelnicht Navratilova

“Het gekrijs heeft een onaanvaardbaar peil bereikt. Het is vals spelen. Er moet iets aan gedaan worden.” Met dit duidelijke statement opent de tennislegende Martina Navratilová het debat over het aantal decibels dat de vrouwelijke toppers heden ten dage produceren op het tennisterrein. Lastig voor de gehoorgevoelige tegenstander, maar een tennistieke kwestie? Much ado about nothing, Martina.

Het geklaag van oude tante Martina doet wat denken aan dat van de bewoners rond Brussels Airport. Zowel die ontevredenen als de brede tennisgemeenschap, weten welke geluidsoverlast er mogelijk is in de buurt van hun landings/tennisbaan. Ofwel blijf je er dan weg, ofwel bereid je jezelf er op voor. Dat malcontente Martina maar eens een uurtje komt trainen in mijn auditief overweldigende achtertuin, het Centre Court van de Velocity Lifestyle Club.

Daar begeleiden pompende beats uit de achterliggende fitnesszaal de meest levensbelangrijke rally’s. Milk Inc. herleidt er Maria Sharapova tot een geluidloze gazelle. De ‘Siberische Sirene’ sleurt nochtans een luidruchtige reputatie met zich mee. Althans op het veld. Tussen de lakens blijkt de langbenige blondine niet zo rad van tong. Haar voormalige sekscompagnon – maar geen dubbelpartner - Adam Levine (frontman van Maroon 5), bestempelde mooie Maria als een ‘dode kikker’ in (het water)bed. "Ik was zo teleurgesteld, ik had echt verwacht dat ze het zou uitschreeuwen.” I hear ya man.

(Foto: Sharapova in een sereen moment op het scherm. Het is vaak anders.)

Het doet het ergste vrezen voor Victoria Azarenka, ook gezegend met stevige stembanden. De Wit-Russische doet me met haar leuke snoetje en goudblonde staartjes, strak verpakt in een donkerblauw kleedje, denken aan het beste wat Zweden voortbrengt. Het prachtkind kan rekenen op mijn onvoorwaardelijke sympathie. Gestuwd door die visuele voorkeur besloot ik vorige vrijdag eens een concertje van Azarenka mee te pikken in Parijs. De boxen stonden inderdaad wat luid, maar verstoorden de vertoning niet. Integendeel, haar vocale begeleiding sloot nadeloos aan bij de inbreng van de tegenstander. Voor de tennisleek: Azarenka’s gekreun stopte op het moment dat de andere de bal raakte.

Uit navraag bij haar bejaarde buren in Minsk bleek overigens dat ze haar stembanden in de slaapkamer heel wat minder rust dan Sharapova gunt. We gaan nog van Victoria horen, zowel op als naast het terrein, zoveel is duidelijk. Op de vraag met wie Azarenka dat vocale geweld deelt, bleef het muisstil. “That’s Victoria’s Secret”, klonk het in gebrekkig Engels.

Opvallend overigens dat iemand als Navratilová zich afzet tegen de luidruchtige dames. Als lesbische liefhebster van de vrouwelijke verboden vrucht, zou ze al dat vrouwelijke gekreun toch moeten appreciëren? Maar neen, niets daarvan. Navratilová zet zich als een ouderwetse regelnicht af tegen de – wel erg - mondige nieuwe generatie. De Tsjechisch-Amerikaanse ontzegt de Oost-Europese meisjes een luide Praagse lente door hen in een stil en strak sovjetkorset te dwingen. In haar ‘zwijgcampagne’ mobiliseert ze zelfs de – van oudsher neutrale - Zwitser Federer: “Roger maakt geen geluid als hij tegen een bal slaat”. Het gehoor van de kwieke 52-jarige werkt blijkbaar nog uitstekend.

Wat ze echter vergeet, is dat de fijnzinnige Federer zijn racket als een viool bespeelt. Luidruchtig gekreun zou zijn klassieke kunstvertoning alleen maar verknoeien. De huidige armada Oost-Europese tennissters hanteren hun werktuig daarentegen eerder als een hardrockgitaar: eentonig, luid, maar wél een breed publiek aansprekend. Dat Navratilová maar eens bij die mensen haar moegetergde oor te luisteren legt. Enkel het geëduceerde Parijse publiek lust die eenheidsworst niet en fluit de Oost-Europese hardrocksterren genadeloos uit. Ze verkiezen – enigszins terecht – het serene en zwoele vocale geweld van Tatiana Golovin. (Leuk trouwens dat ook Sporza-blogger Dirk Gerlo haar stem meer wil horen. Blij dat tennisbloggend Vlaanderen dezelfde prioriteiten deelt.)

Hoe dan ook, het gekreun maakt dus deel uit van hun beperkt (slagen)arsenaal. Met dat te gaan verbieden, zullen we nog meer geruisloze wedstrijden moeten aanschouwen. Wie gevarieerd en fijnzinnig kan tennissen - zoals Federer - heeft dat gekreun inderdaad niet nodig. Maar daar wringt voorlopig het (tennis)schoentje. Hoe gaat men die geluidsoverlast overigens meten? Met geluidsmeters? Laat de tennisdames voorlopig nog maar wat vocaal geweld uit de kelen persen. ‘Big’ Dick Norman leidt met al zijn ervaring dat geschreeuw wel in goede banen in een partijtje gemengd enkel.

U vraagt me trouwens naar de halve finales bij de dames vandaag in Parijs? Niets van gehoord.