Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Tafel der Tennisgodinnen

Met Elena Dementieva verdween de laatste tennisbabe uit Wimbledon. Jammer, denkt menig man. De voorbije twaalf toernooidagen brachten immers een aaneenschakeling van visuele pret geleverd door rondhuppelende tennisdeernes in maagdelijk witte jurkjes. Geholpen door het onbritse weer bleek het Londense tuinfeest op vele vlakken wederom een voltreffer. Er heerste wat onvrede over de tafelindeling, maar dat drukte de tennispret allerminst. De aantrekkelijke tennisgodinnen kregen systematisch een plaats aan de tafel in de zon, terwijl de minder mooie tennistoppers in de schaarse schaduw werden geplaatst. Terecht menen mijn heetgebakerde hormonen, schandalig stelt mijn tanende tennismoraliteit.

(Foto: Tennisgodin Dementieva reikt richting hemel)

Badend in het bloedhete begin van deze zomer, lijken de oververhitte hormonen dichter bij de waarheid te dobberen dan het onderkoelde verstand. De tennistoppers die op de catwalk hopeloos verloren lopen, leggen zich immers probleemloos neer bij de oppervlakkige tuintaferelen. Op de slotceremonie van het tuinfeest met de zilveren schaal kunnen pronken, dààr gaat het om.

(Foto: Op tweederangstuinfeesten zoals Rosmalen, krijgt Safina wel een plaatsje onder de zon)

Zelfs de huidige officiële leidster van het vrouwentennis, tsarin Dinara, moppert niet. Ze schikt zich wonderwel in een rol als veredeld keukenhulpje. Geliefd door haar collega’s, maar door de bobo’s niet aantrekkelijk genoeg bevonden om mee aan de grote tafel aan te schuiven. Ondanks haar hard labeur krijgt ze niet de appreciatie die ze verdient. Zowel op als naast de tennisbaan blijken Safina’s kwaliteiten ontoereikend voor de schoonheidswedstrijd die het huidige vrouwentennis is verworden. De toernooiorganisatie stuurde de tsarin de eerste week telkens als kanonnenvlees het niemandsland in. Niemand slaagde er echter in om op Court Nr. 2, de vroegere ‘Graveyard’, tsarin Dinara te begraven.

Wie zat er dan wél aan de tafel der tennisgodinnen? Blonde prachtexemplaren als Daniela Hantuchova, Maria Sharapova en Caroline Wozniacki. Ondanks wisselende tennisresultaten kregen zij de voorbije dagen de beste plaatsen op de Londense egaal gekapte grasveldjes. Niet verstoken van enig glamourgehalte, voelden de tennissende modellen zich opperbest onder de schijnwerpers van het kokette, oertraditionele Britse tuintennisfeest.

(Foto: Sharapova trapt een balletje in Parijs als voorbereiding op het Londense tuinfeest)

Buitenbeentje aan die tafel van glamoureuze gelijkgestemden is Victoria Azarenka. De Wit-Russische blondine weigert zich aan te passen aan de traditionele tennisetiquette en kreunt de hele Engelse hoofdstad wakker. Vileine Victoria zet zich luidruchtig af tegenover het establishment, maar verpest het feestje niet. Ooit wil ze immers tot koningin van het vrouwentennis gekroond worden.

Voormalig koningin, Ana Ivanovic, liet zelfs een traantje toen ze het tuinfeest moest verlaten. Het Servische prinsesje weet immers dat haar plaatsje aan de teerbeminde tafel op de helling staat. Enkel de zusjes Williams weten zich verzekerd van een jaarlijkse stoel en maakten ook dit jaar opnieuw uit wie aan het hoofd van de tafel mag. Als dat maar geen familieruzie wordt op het heilige gras. Ach, het overkomt de beste tuinfeesten.

(geschreven op 3 juli 2009, na de halve finales op Wimbledon bij de dames)