Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Scheveningen Strand

Scheveningen. Een van m’n eerste vage buitenlandse herinneringen. Ik was een jaar of zeven toen ik aan de hand van profvoetballer papa naar proftennisser nonkel ging kijken. De Haagse kuststad herbergde toen al een challengertoernooi waar m’n nonkel punten op het internationale circuit trachtte te sprokkelen. Twee zaken herinner ik er me nog van: de luide, maar gezellige Nederlanders en de grote pier op het schitterende Scheveningse strand.

Bijna twintig jaar na datum zijn de Nederlanders nog even mondig en ook de pier is blijven staan. Volk en stenen verander je niet zomaar. Enkel het beperkte barleven op het strand is ondertussen uitgebreid veranderd. Waar aan de Vlaamse kust dijk en flats het strandbeeld overschaduwen, houdt de Nederlandse ruimtelijke ordening de échte sociale functie van het strand in ere. Je vindt wel een kleine dijk en enkele flats aan de Scheveningse kustlijn, maar die verzinken in het niets tegenover de vele beachbars die het strand rijk is. Een halve kilometer aan strandcafés die je nergens anders aan de kleurloze kusten van de Lage Landen vindt.

(Foto: Sunset @ Scheveningen = Heaven is close at the Saltwater)

Van latino tot posh, de diversiteit is er immens. Zowel een Zuid-Amerikaanse salsagenieter (Sol Beach) als een Moskoviaanse m’as-tu-vu (Blue Lagoon) komen er aan hun trekken. Kussentjes, leuke muziek en vuurtjes alom aanwezig. Gewoonweg gezellig. De doorgaans luidruchtige Hollanders raken bedwelmd door de zoute zeegeur en de ondergaande zon zorgt voor een lekkere laidback loungesfeer. Chicanes 90's-classic ‘Saltwater’ past perfect binnen dit hemelse kader. Nederlandse trancemuziek die je naar hogere sferen leidt...Zónder geestverruimende middelen uit de dichtstbijzijnde coffeeshop.

Ook de bediening is er top. Degelijk & direct, jolig & joviaal, cocky maar correct. ‘Hoe kan ik je helpen’ is de centrale zomervraag van het sociaalvaardige strandpersoneel. Een duidelijk verschil met pakweg Middelkerke waar een schuchtere student zijn Rock Werchter-ticket terugbetaalt aan vaderlief door met tegenzin een warme cola op jouw tafeltje neer te ploffen.

(Foto: Boonen & Cipollini op weg door de Scheveningse duinen)

Andere aanraders? Fietstochtje door de duinen, mosselen bij Simonis en kamperen in Kijkduin (privéstrand op vijf minuten). Tegenvaller(s)? Het restrictieve parkeerbeleid dat meer dan een kwartier parkeren quasi onmogelijk maakt. Met een concentratie aan bars en een gebrek aan vrij parkeren dringt een vergelijking met een Vlaamse universiteitsstad zich op. Leuven aan het Nederlandse Noordzeestrand? In Delft lachen ze zich alvast een (dijk)breuk.

(Foto: Kamperen in Kijkduin met Cipo = witte Martini & Salami)