Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Verenigde Voetballiga der Nederlanden

Europese opperbobo Michel Platini haalde recentelijk de idee van een Beneliga vanonder het stof. Toenmalig visionair Michel Verschueren droomde hier eind jaren ’90 al van, maar vooral hoongelach viel hem ten deel. Met de expliciete steun vanuit de UEFA-top voor dit project, biedt zich nu een unieke kans aan voor het voetbal in de Lage Landen. Vooral het Belgische – maar ook het Nederlandse – clubvoetbal, heeft immers de voeling met de Europese top verloren. Europees overwinteren wordt meer de uitzondering dan de regel. Om die alsmaar strenger wordende winter door te komen, is een stevige kwaliteitsinjectie dringend welkom.

Vervang de zeven zwakste clubs uit de Nederlandse Eredivisie door de zeven sterksten uit de Belgische Eerste klasse en je komt tot een competitie die qua niveau vergelijkbaar is met de Franse Ligue 1. Bovendien vergroot bij een samensmelting van beide liga’s de potentiële tv- & sponsormarkt aanzienlijk. Op die manier kom je zowel tot een sportieve als een financiële verbetering. De vraag is natuurlijk of de Groningers een volle Euroborg krijgen als Racing Genk op bezoek komt. Daarom is er nu - in tegenstelling tot vorige keer – een degelijk marktonderzoek en een rondvraag bij de clubs noodzakelijk.

Het valt te hopen dat te hopen dat de clubs zich hierbij niet laten leiden door een middenmaatmentaliteit, die voor draken van competitiehervormingen zorgde. Nederland startte de bedenkelijke trend door een play-offsysteem in te voeren waar middenmotors tot midden mei kans maken op Europees voetbal. Een overdaad aan wedstrijden en halflege stadions tijdens de eindfase brachten dit systeem snel in diskrediet. In plaats van zich blindelings in een gelijkaardig drama te storten, beraadt de Belgische voetbalelite zich beter over een écht innoverend initiatief, dat een kwalitatief beter competitiemodel uittekent. Het zou meteen ook de scepsis van FIFA-preses Blatter rond de Belgisch-Nederlandse duo-organisatie voor het WK in 2018 in twijfel stellen. Als de Lage Landen samen een competitie kunnen organiseren, waarom zouden ze dan geen gezamenlijk tornooi kunnen organiseren?

De Belgen kunnen heel wat leren van het Nederlandse professionalisme dat zich uit in prachtige voetbaltempels waar perfect gestructureerde voetbalbedrijven huizen. De Belgische meerwaarde in een Beneliga bestaat vooral uit de tactische verrijking voor het vrij eenzijdig offensieve Hollandse voetbal. Hoewel de voorbije seizoenen heel wat Belgische ploegen – tegen hun natuur in – de aanval prediken, zorgt Ajax-Zulte-Waregem ongetwijfeld voor een clash der stijlen.

Het is alvast bemoedigend dat een icoon als Marco van Basten zich achter dit initiatief schaart. De mening van dergelijke mensen creëert hopelijk snel een draagvlak voor dit project. Het zou mooi zijn mocht Verschueren zijn droom zelf nog in vervulling zien gaan. Of moeten teams als BATE Borisov nogmaals de ogen openen vooraleer onze bobo’s actie ondernemen?

In het handbal bestaat er al een Beneliga. Daar durft men wel het heft in handen nemen. Het Belgisch-Nederlandse voetbalestablishment speelt met de voeten van hun nostalgische supporters die dromen van het succes van weleer. Een Beneliga vormt uiteraard geen garantie op dat succes, maar creëert er wel de noodzakelijke voorwaarden voor. Meer geld, meer toppers en meer kwaliteit. Waar in 1815 het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden opgericht werd tegen de Franse overheersing, moet een Verenigde Voetballiga der Nederlanden de Britse overmacht in het Europese clubvoetbal aanpakken. Een Belgische droom doorspekt met Nederlandse zelfbewustheid.