Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Profile Visits


De wereld is doodsbang. Niét voor een atoomoorlog. Ook niet voor Wikileaks, waar enkel de politieke elite van wakker ligt. Neen. De wereld vreest Facebook. Meer bepaald, de onthulling van het aantal profile visits. Met naam en toenaam. In zijn raid tegen de privacywetten kan dit kunstje er nog wel bij voor netwerkgoeroe Mark Zuckerberg. Maya-gewijs openen de hellepoorten zich op 21 december 2012. Cijfers en namen overspoelen het internet en verwoesten de kiemen van ontluikende romances. Revelation Day.

Op deze dag worden leuke jongens onherroepelijk gedegradeerd tot vunzige voyeurs. Wat in de omgang de schijn had van een gezonde interesse, blijkt nu een ziekelijke obsessie. Dertig keer per uur het profiel van jouw uitverkorene checken is van het gekke teveel. Zeker tussen 3 en 4u 's nachts. Liefde toon je dan beter op een andere manier. Met de handen onder de dekens in plaats van op het toetsenbord. Paswoordjes fluisteren, in plaats van typen.

Snuggere surfers denken de doemdag te vermijden door het meest verleidelijke fotomateriaal te bundelen op de harde schijf. Tot een groeiende interesse voor het doen en laten van hun prachtexemplaar de visuele verlekkerdheid verrijkt. Een regelmatig raadplegen van haar wall wordt pure noodzaak. Watchin' every motion in your foolish lover's game. Elke visite vormt cement voor de eigen wall of shame.

Ter onzer voyeuristische verdediging: Facebook stimuleert deze klikverslaving. 'Photo memories' biedt immers een verraderlijke kiekjesselectie aan. Met twee categorieën van modellen. De eerste horde valt op door hun plotse verschijning na jaren van anonimiteit. Een gemodereerde aanzet tot reünie of een geheime adoratie? Een plotse poke vertelt je de waarheid.

De tweede categorie beperkt zich - doorgaans - tot één persoon en drukt je met jouw verliefde neus op de feiten. Je hebt haar beeldigheid nog maar net verborgen in de warme schoot van de laptop of dat leuke snoetje verschijnt met haar zwoelste blik badend in een bikini van weinig stof in jouw bedwelmde gezichtsveld. De wijsvinger doet de rest. Profile visit 5423 is een feit.
'Photo memories' is als een coke addict een lijntje voorleggen. De junk heeft ergens nog wel iets liggen, maar hij gaat voor vers spul. Met nare gevolgen op lange termijn.

Maar goed, het is nog niet zo ver. Voor tien dollar per ontspoorde gluurder zie ik Facebook wel haar mondje houden. Een aalmoes om de amoureuze anonimiteit te bewaren. Gefinancierd door 500 miljoen angsthazen zou dat de grootste chantage-operatie ooit zijn. Ter preventie van een nieuwe mondiale Depressie. Een suikerberg gevoed door schaamte, machtsmisbruik en lust.
Niettemin, mochten mijn topprojecten ooit de naakte cijfers bemachtigen: Ik heb artritis in beide handen. De helft van mijn bezoekjes waren ongewild. Trillend van liefde, maar met een gezonde focus. Met ook aandacht voor andere vrouwen. Hun profiel.