Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Apéros Urbains

Aperitieven, het is van oudsher een burgerlijke aangelegenheid. Het noeste werkvolk walgt immers van lichtkleurige zoetigheden als rosé en zoekt zijn alcoholische heil in schaarsverlichte cafés waar kir en witte wijn uit principe niet geserveerd worden. Weinig werkpakken dus, maar veel heren in hemden met bijbehorende babes op de 'Apéros Urbains'.

Een overdaad aan schoon volk inderdaad, elke vrijdagavond in Brussel. De mentaliteit is minder m’as-tu-vu dan op de Antwerpse 'Aper’eau', maar een flirtwetenschapper zou ook hier bakken studiemateriaal verzamelen. Niet iedereen heeft echter zin om dubbelzinnige signalen te ontcijferen, maar verkiest eerder de directe aanpak. Die ongeduldigen maken met een sticker van een datingbureau duidelijk of ze vriendschap, seks of een relatie willen. Weinig mysterie, maar duidelijk & direct dat stadsvolk.

U had het ongetwijfeld al door, er heerst een lekker ongedwongen sfeertje daar in het hoofdstedelijke groen. Met toplocaties als het Ter Kamerenbos, het Dudenpark en gisteren nog de wijk rond het Sint-Michielscollege (zie foto) bewijzen de Apéros Urbains dat Brussel meer is dan vervallen volkswijken of oerlelijke kantoorwijken. Ideaal dus om de buitenlanders te overtuigen van onze hoofdstedelijke pracht. Vooralsnog vinden echter hoofdzakelijk Franstalige Brusselaars de weg naar les Apéros, al zien we elke week toch meer en meer expats op het aperitief-appèl (om 17u30!) verschijnen.

Zelfs de traditioneel wat Brusselschuwe Vlaming blijkt een vaste gast, zij het in kleine getale. De niet-Dansaert-Vlaming beweegt zich als een Englishman in New York doorheen het sociale leven van zijn hoofdstad. Joviaal, onopvallend, genietend, maar zich toch niet helemaal thuisvoelend. Evenementen als deze wakkeren hopelijk dat verdwenen Vlaamse heimatgefühl in Brussel opnieuw aan. Hoewel het publiek vrij eenvormig yuppiegetint is, maakt afkomst geen moer uit. Fun staat centraal en stadsmiserie is iets van de noordelijke buitenwijken.

Problemen zijn er onbestaande, al hebben de Ricardblondines het toch wat te druk naar mijn goesting. Tweeduizend mensen leggen zich probleemloos neer bij de laatste apérobeat die onherroepelijk om 23u weerklinkt. Publiek aperitieven tot ’s avonds laat, ook de burgerlijke massa weet dat dit een schaarse luxe is in de negentien Brusselse baronieën.

Gedaan dus met het alcoholische voorspel, tijd voor het echte danswerk. En daar wringt het Brusselse stadsschoentje. De Apéros Urbains zijn in feite de perfecte opwarmer voor verder nachtelijk vertier in Brussel. Het gebrekkige clubaanbod stuurt ons echter richting Antwerpen. Apéros Urbains: aperitieven op een groene parking.