Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

Private Ryan


Club Brugge is het gulden spoor bijster na de nederlaag in Kortrijk. Club verloor dit seizoen nog niet in eigen land, tot een Engelse tweedeklasser die ongeslagen status doorprikte. Ongeïnspireerd blauwzwart gekladder in de streekderby. Een bevestiging dat Birmingham meer dan een accident de parcours was. Kansarm voetbal, Brugse sterren. De winter valt wel erg vroeg dit jaar.

Mindere vorm bij enkele spelbepalende figuren (Odjidja, Refaelov) en enkele persoonlijke flaters (Høgli, Coosemans) speelden beslist een hoofdrol in het dubbele echec. Maar het is tekenend dat Donk sinds Birmingham tot kapitein gepromoveerd is. Een foute keuze van Koster.

Om een gebrek aan kwaliteit draait het niet. Sinds Alcaraz over het Kanaal vertrok, heerst rijzige Ryan op eenzame hoogte in zijn achterhoede. Donk beperkt zijn klassieke schoonheidsfoutjes intussen tot één per wedstrijd, die slechts sporadisch resulteren in vijandig doelgevaar. Donk kost Club niet langer punten, hij wint er. Een toonbeeld van vooruitgang.

Dat maakt de 25-jarige Amsterdammer echter niet tot rolmodel voor het jeugdige Club. Donk is een topsoldaat in de achterlinie, maar geen kapitein die het hele team op sleeptouw neemt. Zijn nonchalance brengt nauwelijks rust in noodweer. Donk is geen Van der Elst, Verheyen, Simons. Waterdragers die in alle soberheid en waardigheid hun klasse voor Club demonstreerden. Vinger aan de pols van de staantribune. Lak aan imago en onderbroekenlol. Eelt aan de voetzolen, gewrongen in zwarte voetbalschoenen. Geen last van twitterduimen of lastige kleurenkeuzes.

Aanvoerder word je bij Club als je er eeuwig wil blijven. Stijnen wilde het, Hoefkens wil het, Ceulemans deed het. Donk droomt na Westerlo uit van een Spaans strand en paella na middernacht. Valencia, altijd lente. De trappen van Mestalla: even steil als z'n ambities. Overal draadloos internet. Vueling op na dit seizoen, jongen. Maar sta ondertussen die band maar af.

Bescherm Private Ryan en maak Zimling kapitein. Goeie kop, strijdlust ten top en internationale ervaring. Stevig mondje Nederlands. Etaleert z'n energie van box tot box en surft 's avonds hoogstens op zijn Kopenhaags schoolliefje. Rolluiken naar beneden, weinig herrie. Rauwe rosbief op de eiken tafel, walgt van een patatje oorlog in de Playstation-sofa. Het profiel van een Club-kapitein. Een Viking bovendien. Met Zimling aan het roer kan FCB de verovering van Europa écht aanvatten. Te beginnen met een overzeese rooftocht in de Britse West Midlands.

Woensdag wacht eerst nog Gent, waar Donk ooit over het veld slenterde als een junkie op de Wallen. Schuif die band toch maar over die Deen zijn arm, Adrie. En haal die smartphone eruit.