Twitter

Follow Vanderveeren on Twitter

The Riff of Tel Aviv (2): Zjatte, talloere en tattoos

Tel Aviv: hemel op aarde. Dat leek de conclusie van mijn eerste blog over deze bruisende metropool. Velen vroegen me waarom ik er niet naar toe verhuis. Wel, als niet-jood is het blijkbaar niet evident om een volwaardig burgerschap te verwerven in Israël. Omdat ik me graag o zo belangrijk voel, vormt een vlucht naar het Beloofde Land dus geen optie.

Bovendien speelt het pijnlijk gebrek aan blonde prinsesjes een belangrijke rol. Als je in Tel Aviv toch een blondine met modellenallures treft, is de kans groot dat je naar de lange gladgeschoren benen en plastieken boezem van een travestiet staat te gluren. Begrijpelijk dat je na al die leeggeperste citrusvruchten eens een volle vrucht wil proeven, maar een stevige adamsappel laat ik toch aan mij voorbij gaan. Viva la Diva heeft net als A-Ba-ni-Bi alleszins haar stempel op deze diverse samenleving gedrukt.

Divers, maar niet multicultureel. Tel Aviv spiegelt zich graag aan Barcelona, maar de zeedijk in Knokke oogt op een zomerse hoogdag gekleurder. TLV doet qua sfeer nochtans aan Miami denken als je langs het strand flaneert. Met als doel het lijf van een Superjew zweet iedereen zich te pletter op de openbare fitnesstoestellen. Zelfs vroegbejaarden maken onnavolgbare bewegingen op de rekstok. Een mediterrane machocultuur.

De beleving blijft evenwel heerlijk relaxed. De Tel Avivianen geloven in de voedende kracht van granaatappels tegenover het verwoestende geweld van handgranaten. Zjatte (koffie), talloere (religie) en tattoos (jeugd) vormen de symbolen van deze vreedzame cocon. Intellectuelen, gelovigen en hipsters leven er probleemloos met elkaar. No worries mate.

Nochtans zijn de Israëli's ten aanzien van toeristen doorgaans niet zo vriendelijk en open als de laidback Aussies, wat misschien met hun verbazend matig Engels te maken heeft. Maar gelukkig figureert hun heerlijk charmante Hebreeuwse 'r' meestal als ijsbreker. Als een local 'I really adore your presence on Sderot Rotschild' uitspreekt, voel je je plots de koning te rijk.

Opgehitst door de warmte charmeren ze elkaar trouwens onophoudelijk. Op het strand nemen hun trucjes de subtielste vormen aan. Onder het mom van een lesje frisbee grijpt een gebruinde casanova de heupen van een bikinibabe om de curve van de vliegende schotel te dirigeren. Met wat geluk aanschouwt hij enkele maanden later onder z'n afgebladerd Bauhaus-dak een bolle buik die de dampende schotels op tafel zet. De kans is klein dat deze Tel Aviviaan eerst op de orthodoxe kalender gekeken heeft voor hij het vrouwtje besteeg.

Niettemin lopen heel wat jongeren er met een geladen pistool rond. Waar je bij ons enkel in de frituur (en ooit aan een Delhaize) een mitraillette tegenkomt, zeulen alle Israëlische dienstplichtigen duidelijk zichtbaar een wapen mee. Groene jongens en meisjes steken in groep gewapend zebrapaden over: het straatbeeld van een staat in beleg.

Maar deze soldaten lossen al snel ongemerkt op tussen het vele groen dat de lanen van TLV rijk zijn. In de struiken roeren krekels zich reeds in februari, terwijl de palmbomen je van een eeuwig vakantiegevoel verzekeren. Wie of wat de straten van Tel Aviv dan wel terroriseert, kom je in het derde - en laatste - deel te weten. Shalom!